Astazi10
Ieri15
Aceasta saptamina70
Aceasta luna247
Total61851
Astazi10
Ieri15
Aceasta saptamina70
Aceasta luna247
Total61851
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Portul popular

Marime font

    Portul tradiţional chiorean are elemente specifice care fac legătura cu zonele limitrofe, dar si cu zone etnografice mai îndepărtate (Vâlcea, Bucovina), ceea ce demonstrează unitatea portului popular românesc.

    Costumul bărbătesc se compune din gacii largi (cioareci din pănură iarna), cămasă din pânză, laibăr de culoare neagră, din postav sau din pănură. Se distinge pălăria de paie, (figurile de mai jos) destul de înaltă si cu borul lat.

    La femei costumul diferă, în raport cu vârsta. Fetele poartă cămăsi frumos brodate, lucrate în ciur, cu poale înflorate în culori vii, zadii negre de lână împestrite cu dungi pe verticală, colorate în negru, rosu, verde sau gri si iarna poartă gubă din lână.

Port popular

Port popular


Port popular

 

   Creatorii populari (blănarii, cojocarii, cioplitorii în lemn, piatră, marmură, pălărierii, fierarii, participă cu produsele lor la diverse expoziţii de artă populară contemporană si de artizanat, ceea ce a adus o însemnată contribuţie la stimularea si valorificarea tradiţiei artei populare. Desi viaţa materială a chiorenilor s-a schimbat si o dată cu ea si cea spirituală, aceasta din urmă nu s-a schimbat într-atât încât să n-o mai putem recunoaste în formele ei vechi. Temeliile sunt tot cele tradiţionale, trainice, pe care s-a clădit spiritualitatea sănătoasă a unor oameni harnici si mândri, de o bogăţie sufletească si nobleţe care nu-i mai prejos decât a altor locuitori ai meleagurilor românesti.

Pălăria de paie din Tara Chioarului

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: