Astazi9
Ieri19
Aceasta saptamina55
Aceasta luna258
Total63326
Astazi9
Ieri19
Aceasta saptamina55
Aceasta luna258
Total63326
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Biserica Sfinţii Arhangheli - Şurdeşti

Marime font

Biserica de lemn din Şurdeşti, dedicată Sfinţilor Arhangheli a fost construită în 1766 (dovadă fiind inscripţia aflată deasupra uşii de la intrare, scrisă cu caractere chirilice) de meşterul Ion Macarie pentru comunitatea greco-catolică din localitate.

Biserica de lemn din Şurdeşti, dedicată Sfinţilor Arhangheli

Biserica de lemn din Şurdeşti, dedicată Sfinţilor Arhangheli


Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Turla este de 54m şi înălţimea totală de 72 m, ceea ce o aşează printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi din lume. Pictura este realizata de catre Ştefan Zugravul in 1783 iar decoratia sculptata in lemn este opera mesterului Ştefan Tămăran Ciocotişan. Altarul a fost pictat de către zugravul Ştefan, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă.

La exterior se observă 2 rânduri de streşină şi două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă și decorații. Cele patru turnuleţe de la baza turnului mare au ca semnificaţie dreptul de judecată (justiţia locală). Corespunzător fiecărui turnuleţ, în interior, la aceeaşi înălţime se găseşte câte un clopot. La toate crucile există semiluna, pentru a proteja de o posibilă invazie a tătarilor, ultima invazie fiind datată în anul 1717.

Şindrila de pe acoperiş se înlocuieşte la fiecare 30 de ani, ultima data a fost înlocuită în anul 1992.


Cum s-a mai precizat si anterior acoperişul are două rânduri de streşini care înconjoară biserica. Bârnele construcţiei sunt de stejar, fiind înconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni reduse. Nota particulară a ansamblului este dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă şi decoraţii.

Frumusetea monumentului este sporita si prin existenta braului in funie rasucita. Interiorul este pictat cu scene biblice din Vechiul Testament si Noul Testament, iar pe iconostas este consemnat anul 1783, din timpul domniei impãratului Iosif al II-lea, precum si numele autorului, "zugravul Stefan".

Biserica este inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO şi se află şi pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica din Şurdeşti era cea mai înaltă biserică din lemn din toată Europa, cu turla de 54m şi o înălţime totală de 72 Maramureş, până acum câţiva ani, când a fost construită noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, de 78 m înălţime.

Biserica din Şurdeşti este considerată ca fiind cea mai înaltă construcţie din lemn de stejar din lume, turnul măsurând 54 de metri, iar înălţimea totală de la sol fiind de 72 de metri. Frumuseţea bisericii este sporită de existenţa brâului în funie răsucită, interiorul remarcându-se prin pictura datând din 1783.

Pictura iconostasului datează din 1783, celelalte picturi fiind mai vechi.

Mormintele vechi din faţa bisericii imită sarcofagele de tip roman.

Se povesteşte că în Biserică există o icoană în care în al doilea razboi mondial s-a tras, de către duşmani, cu o armă în icoană din care a ricoşat glonţul direct în capul soldatului care a tras.

Fără îndoială, biserica din Şurdeşti, este o capodoperă a civilizaţiei lemnului. Meşterii s-au întrecut pe sine, şi au înălţat cea mai înaltă construcţie în întregime de lemn din Europa. Cei care au ridicat-o în 1766 trebuie văzuți ca niște oameni cu bun simţ al esteticului, al proporționalității, pentru că interiorul bisericii e (foarte) mic; aveau demnitate şi curaj, pentru că au înălţat biserica până la cer. Când nu exista mediatizare sau vreo carte a recordurilor, avem convigerea că nici nu ştiau că sunt cei mai buni, ... abia privită dinspre altar, de la distanţă, îşi dezvăluie proporţia incredibilă între lăţime şi înălţime.  

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: