Astazi6
Ieri15
Aceasta saptamina211
Aceasta luna447
Total60748
Astazi6
Ieri15
Aceasta saptamina211
Aceasta luna447
Total60748
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Articole

Șurdeşti

Marime font

Satul Șurdeşti este atestat documentar în 1411.

Localitatea se află pe şoseaua ce duce de la Baia Mare la Cavnic. Aici, natura, oamenii, casele şi biserica de lemn cu hramul Sf. Arhangheli, sunt legate spiritual şi au menţinut această legătură până în prezent. Ţara Chioarului este un ţinut cu o veche tradiţie cultural-artistică românească, ce conservă un număr însemnat de monumente ale arhitecturii religioase de lemn, mărturii de preţ ale geniului creator al mşterilor populari locali. Reprezentativă în acest sens este şi Biserica de lemn din Șurdesti. Monument al arhitecturii religioase de lemn şi mărturie de preţ a creaţiei meşterilor populari locali. Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Înălţimea turnului este aproximată la 54 m, iar înălţimea totală de la sol fiind de 72 m. Prin construcţia sa artistică, prin dimensiunea sa impunătoare, această biserică domină prin frumusețe şi splendoare pe toate celelalte. Înălţimea ei o aşează printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi din lume. Biserica este inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO şi se află şi pe noua listă a monumentelor istorice din România Este interesant de ştiut ca lemnul de stejar din care a fost construită biserica a fost lăsat la uscat şi albit timp de peste 10 ani. Pridvorul, situat pe latura de vest, constituie un caz unic în ţinut, fiind adăugat ulterior şi conceput cu două rânduri de arcade suprapuse, arcade cu deschideri diferite, dar identice ca formă si decor, compoziţie de mare efect artistic. Este singura biserică din Ţara Chioarului care are acoperiş etajat, având dublă streaşină, iar pe poţiunea de perete cuprinsă între streşini există un al doilea rând de ferestre identice ca formă şi mărime cu cele aflate la nivelul ochiului. De asemenea , este unic în această zonă şi pridvorul cu două rânduri de arcade suprapuse, , arcade cu deschideri diferite, dar identice ca formă si decor, compoziţie de mare efect artistic. Toată Biserica are în interior cergi de lână lucrate de femeile din sat.

 

Biserica de lemn din Șurdești, dedicată Sfinților Arhangheli a fost construită în 1766 de meşterul Ţăţărman Toma Macarie, iar pictura în temperă pe pânză, este opera zugravului Ştefan din Şişeşti în anul 1781. Biserica rămâne una dintre cele mai înalte construcţii şi cea mai importantă operă a arhitecturii din lemn.

Biserica de lemn din Șurdești

 

Biserica de lemn din Șurdești

Pe lângă înălţimea impunătoare, trebuie remarcat faptul că ea se impune şi prin ingeniozitatea cu care a fost rezolvată partea de rezistenţă a turlei împotriva vînturilor.

Biserica de lemn din Șurdești

Picturile interioare reprezintă scene biblice din Vechiul şi Noul Testament, , iar pe iconostas este consemnat anul 1783, în timpul domniei împăratului Iosif al II-lea, precum și numele autorului, “zugravul Ștefan". Frumuseţea bisericii este sporită de existenţa brâului în funie răsucită. Aşa cum am arătat mai sus, nota particulară e dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă şi decoraţii. Fără îndoială, biserica din Şurdeşti, este o capodoperă a civilizaţiei lemnului. Meşterii s-au întrecut pe sine, şi au înălţat cea mai înaltă construcţie în întregime de lemn din Europa. Cei care au ridicat-o în 1766 trebuie văzuți ca niște oameni cu bun simţ al esteticului, al proporționalității, pentru că interiorul bisericii e (foarte) mic; aveau demnitate şi curaj, pentru că au înălţat biserica până la cer. Când nu exista mediatizare sau vreo carte a recordurilor, avem convigerea că nici nu ştiau că sunt cei mai buni, ... abia privită dinspre altar, de la distanţă, îşi dezvăluie proporţia incredibilă între lăţime şi înălţime.

Imagine din biserica de lemn din Șurdești

Biserica de lemn Şurdeşti II

Biserica de lemn din Șurdești II se află în partea de sus a localitatății Șurdești, unde a fost adusă în anii 1930 din satul Bontăieni, Maramureș. Asezata in imediata apropiere a drumului Baia Mare-Cavnic, este eclipsata de mai bine cunoscuta biserica Monument de la Surdesti, renumita prin recordul de inaltime. Tradiția țesută în jurul ei susține originea sa din Moișeni în Țara Oașului, precum și un popas în Ferneziu, lângă Baia Mare. Dacă tradiția este adevărată, biserica este una dintre cele mai călătoare dintre cele cunoscute în Transilvania.. Această bisericuta de mici dimensiuni o fost construită conform legendei de un fost răufăcător care și-a întors fața la Dumnezeu și a construit această bisericuță întru iertarea păcatelor. Pe pereții bisericuței sunt atârnate vechi cruci din lemn de toate tipurile. Este ca și o expoziție tematică în aer liber. Regăsim aici aproape toate tipurile de cruci specifice Maramureșului, cruce catolică, vrânceana, trilobată, cu pui.Biserica are dimensiuni mici iar acoperișul și coiful sunt acoperite cu tabla. Pe pereții exteriori ai lăcașului sunt aplicate numeroase cruci de lemn sculptate, despre care am făcut vorbire anterior. Pictura interioară este degradată în cea mai mare parte. Iconostasul dispus pe trei registre se păstrează acceptabil. Se remarca o icoană pe lemn cu Maica Sfânta și pruncul dar și doua cruci de lemn frumos pictate. Vechimea bisericii poate fi apreciată relativ la fața locului. Dimensiunile sunt ale unei biserici mici, în care butea bisericii are aproximativ 4,3 m lățime și 7,1 m lungime iar altarul este de 3,2 m lat și de 3,8 m lung. Dimensiunile reduse, chetorile puternice în dinte culcat și fereastra măruntă înfundată pe latura de sud trimit spre secolul 17. O conscripție din anul 1734 reține că biserica de lemn din Certeze era la acea vreme veche și acoperită cu șindrile. Daca treceti prin Surdesti nu ocoliți această bijuterie de artă populară.

Biserica de lemn din Șurdești II

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: