Astazi6
Ieri15
Aceasta saptamina211
Aceasta luna447
Total60748
Astazi6
Ieri15
Aceasta saptamina211
Aceasta luna447
Total60748
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Articole

Şiseşti

Marime font

Şişeştiul este un punct important de reper pe traseul oricărui călător interesat de adevăratele frumuseţi ale acestei zone - aici fiind prezente în localităţile Şurdeşti și Plopiş două dintre perlele arhitecturii tradiționale românești, ambele purtând hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi ambele fiind înscrise în Lista Patrimoniului Mondial (Unesco World Heritage List). Un alt edificiu important al comunei este reprezentat de biserica monumentală greco-catolică din piatră, sfinţită la 15 august 1890, ridicată la iniţiativa lui Vasile Lucaciu, pe atunci paroh de Şişeşti, alături de Muzeului Memorial "Dr. Vasile Lucaciu" din Şişeşti.

Biserica greco-catolică din piatră

Dincolo de rolul spiritual, Vasile Lucaciu a construit această biserică și pentru promovarea idealului de unitate al românilor. Pe frontispiciul bisericii (figura de mai jos, stă și astăzi scris “Pro S[ancta] Unione Omnium Romanorum”, în traducere “pentru sfanta unire a tuturor romanilor”.

Placă pe biserica greco-catolică din piatră

Vasile Lucaciu (1852–1922), supranumit "Leul de la Şişeşti", este memorandist şi făuritor al României Mari. La 27 august 1885 în urma persecuţiilor renunţă la funcţia de profesor la liceul regesc din Satu Mare şi ajunge paroh la bisericuţa de lemn din Şişeşti.

Vasile Lucaciu

Complexul muzeal este format din casa parohială, datând din 1837, biserica Sfintei Uniri (1890) şi şcoala (ridicată în 1905) unde a predat Vasile Lucaciu (1852-1922). Preot greco-catolic, politician şi învăţător, acesta a fost unul din cei mai înfocaţi militanţi pentru independenţa Transilvaniei de sub Imperiul Austro-maghiar şi pentru unirea cu România. În casa parohială sunt expuse piese de mobilier, documente, fotografii, obiecte personale ale familiei Lucaciu precum şi cea mai mare parte din biblioteca de peste 1500 volume.

Casa parohială

Dumitru Abrihan din localitatea Siseşti a luat iniţiativa, în 1930, construirii unei capele a Eroilor Români, care au murit în Primul Război Mondial. Capela, realizată din cărămidă şi lemn, a fost inaugurată în 1933 în cimitirul comunei Siseşti, „În amintirea eroilor căzuţi în războiul din 1914-1918“.

Capela Eroilor Români

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: